Seni Bela Diri

Seni bela diri merupakan satu kesenian yang timbul sebagai satu cara seseorang itu mempertahankan diri. Seni bela diri telah lama wujud dan pada mulanya ia berkembang di medan pertempuran sebelum secara perlahan-lahan apabila peperangan telah berkurangan dan penggunaan senjata moden mula digunakan secara berleluasa, seni bela diri mula berkembang dikalangan mereka yang bukannya anggota tentera tetapi merupakan orang awam.

Boleh dikatakan seni bela diri terdapat di merata-merata di dunia ini dan hampir setiap negara mempunyai seni bela diri yang berkembang samaada secara tempatan atau diubah suai daripada seni bela diri luar yang meresap masuk. Sebagai contoh seni silat adalah seni bela diri yang berkembang di negara ASEAN dan terdapat di Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Brunei.

Seni bela diri juga terbagi beberapa jenis daripada seni tempur bersenjata tajam, senjata tidak tajam seperti kayu, dan seni tempur tangan kosong. Di antara jenis-jenis seni bela diri yang ada adalah seperti berikut:
 1. Aikido
 2. Capoeira
 3. Gulat
 4. Hapkido
 5. Jiu Jitsu
 6. Jogo do pau
 7. Judo
 8. Karate
 9. Kempo
 10. Kendo
 11. Kung fu
 12. Muay Thai
 13. Silat
 14. Taekwondo
 15. Taido
 16. Tinju
 17. Wing Tsun
 18. Wushu
 19. Tarung Derajat
 20. Ninjutsu

Tidak ada komentar:

Posting Komentar